top of page

Waarom we juist wél over de dood zouden moeten praten.


Het is geen verplichting om over de dood te praten, je krijgt geen boete als je het niet doet. Toch is het verstandiger om het wel te doen, op z'n minst af en toe. Maar waarom? Waarom zou je praten over zo'n treurig

onderwerp als je het ook over de leuke dingen kan hebben?


Je gaat niet ontkomen aan het onderwerp. Vroeg of laat overlijdt er iemand in jouw omgeving. Natuurlijk kun je dan zwijgen, maar het is beter om dat niet te doen. Niet voor jezelf en niet voor de mensen om je heen. Er zijn echt heel goede redenen om wél met elkaar in gesprek te gaan over de dood.


1️⃣ Er is nauwelijks een ander onderwerp te verzinnen dat mensen meer bij elkaar brengt dan de sterfelijkheid van jouzelf en de ander. Je leert elkaar nog beter kennen en het zorgt voor verbinding.


2️⃣ Het leven krijgt meer betekenis. Indirect zorgt het ervoor dat de kwaliteit van je leven verbetert. Als je je bewust bent van je eigen sterfelijkheid, krijg je meestal meer aandacht voor de dingen die er echt toe doen in het leven. Je doet dan eerder dingen die je belangrijk vindt en gaat prioriteiten stellen.


3️⃣ Het helpt toekomstige spijt te voorkomen. Nadenken over je sterfbed kan je helpen om keuzes te maken die je leven in het hier en nu verbeteren. Die keuzes kunnen ervoor zorgen dat je straks, op het sterfbed, geen spijt hebt van die dingen die je niet hebt gedaan, hooguit van wat je wel hebt gedaan.

Comments


bottom of page